Tarih: Pts Ksm 13, 2006 8:59 pm Mesaj konusu: Temel Yaşam Desteği (TYD)
Temel Yaşam Desteği (TYD)
Hava yolu: Teknik: Çene yukarıya kaldırılırken başın geriye çekilmesi,dilin ve gırtlak kapağının bağlı bulunduğu alt çene ile birlikte yukarıya kalkmasını sağlayarak hava yolunu açar.
Solunum:
Solunumu durmuş kişinin akciğerlerine en hızlı ve etkili şekilde oksijen vemenin yolu ağızdan ağıza veya ağızdan buruna soluk vermektir. Buna SUNİ SOLUNUM denir.
Uygulama: Suni solunum 4-5 saniyede bir soluk vermek şeklinde uygulanır. Solunum tekrar başlayınca suni solunum durdurulur,hasta iyileşme pozisyonuna getirilir ve yan yatırılır.
Dolaşım:
Bilinci kaybolmuş olan bir kişide nabız kontrolü (boyundaki şah damarından ) yapılarak kalp durması saptanınca SUNİ SOLUNUM + KALP MASAJI uygulanır.
Uygulama:
- Önce ağızdan 2 tam soluk verip
- 15 kalp masajı yapmak şeklinde uygulanır ( dakikada 100 masaj olacak şekilde). Nabız geri gelene kadar masaj ve suni solunumu birlikte sürdür. Nabız atımı başlayınca masaj bırakılır.
- Solunum geri dönene kadar 5 saniyede bir kurtarma soluğu vermelir.
- Solunum tekrar başlayınca suni solunum durdurulur,hasta iyileşme pozisyonuna getirilir.
Tek kurtarıcı ile TYD (Erişkin)
Bilinç durumunu saptayın. (Dokunun, seslenin)
Bilinç kapalı ise: 112 Ambulansı arayın.
Ambulans ve tıbbi destek isteyin
Hastaya pozisyon verin.
Hava yolunu açın.
Solunumunu kontrol edin.(Bak-Dinle-Hisset)
Soluk alıyor ise: ( travma yoksa )
İyileşme pozisyonuna getirin.
Soluk almıyor ise : Her biri 2 sn. süren 2 tam nefes verin.
(Hastanın ağzının kenarlarından hava kaçmayacak şekilde ve göğsün inip kalkma hareketini izleyin.)
Dolaşımını kontrol edin.
Nabzın olup olmadığını araştırın. (Boyundan 10 saniye süreyle )
Nabız var ise: Her 5 sn. de bir nefes verin ( dakikada 12-15 nefes)
Nabız yok ise: Suni solunum ve kalp masajına başlayın.
Göğüs kemiğinin alt yarısını bulun.
Aşağıya doğru basınç yaparak masaja başlayın.
Ritmik olarak göğüs kemiğini 3-5 cm çöktürecek şekilde dakikada ortalama 100 masaj yapın.
15 kalp masajı yapın sonra 2 tam nefes verin.
Her 2 seans sonunda nabzı kontrol edin
Nabız yine yok ise:TYD ‘ ye devam edin.
Nabız var ama solunum yok ise :
Her 5 sn. de bir nefes verin.
Nabız ve solunum başlamış ise :
İyileşme pozisyonuna getirin.
Kaynak: Acil Tıp Derneği İlkyardım Temel Yaşam Desteği El Kitabı, IV. Baskı, 2002
Bence her bireyin ancak her motorcunun ilk yardım kursunu ve temel yaşam desteğini almasını öneririm.
Nezih,dostum;izin verirsen bilgilere ekleme yapmak istiyorum.
Böyle bir acil durumla karşılaşırsanız ilk yapılacak 112'yi aramaktır ve daha sonra olay yerinin güvenliğini sağlamaktır.
Eğer Dr değilseniz yada bu konuda deneyimli değilseniz,söylediğim bu iki şeyi dahi yapsanız yaralı için çok önemli bir yarar sağlarsınız.İstatistikler yaralıya en çok zararın kazadan değil,yardım etmek isteyen deneyimsiz insanların olay yerinde yarattığı kargaşadan olduğunu söylüyor. _________________ Aykut Erda-ANKARA
HONDA XR650R
HONDA VARADERO
Bu forumda yeni konular açamazsınız Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz Bu forumdaki mesajlarınızı değiştiremezsiniz Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız